Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων
Mon-Fri – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 24342421, 24342754
Τηλεομοιότυπο: 24342768
Μενού

Με λογισμό και όραμα την ισότητα των φύλων
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Με επιτυχία στέφθηκαν οι εργασίες της Μαθητικής Ημερίδας, που οργάνωσε η ομάδα των Νεαρών Πρεσβευτών/ειρων της Ενωμένης Ευρώπης του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων (EU Ambassadors), στις 11 Μαρτίου 2022. Στόχος της υπήρξε η ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου τόσο μεταξύ των μαθητών/τριών του σχολείου όσο και των μελών της ευρύτερης κοινωνίας για τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικο-πολιτικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι, αποβλέποντας στην άρση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, ώστε η γυναίκα να αποκτήσει μια ισότιμη θέση στον κόσμο μας. 

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας λειτούργησαν τρία εργαστήρια με τις ακόλουθες θεματικές: (α) «Έχει φύλο το επάγγελμα;», (β) «Η αθέατη όψη της έμφυλης βίας» και (γ) «Ανάλαβε δράση ενάντια στην εμπορία προσώπων, μία σύγχρονη μορφή δουλείας». Στα εργαστήρια συμμετείχαν μαθητές/τριες του Λυκείου Λευκάρων όπως και μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Αγίου Γεωργίου, του Λυκείου Αραδίππου και της Τεχνικής Σχολής Λάρνακας, σχολείων που μετέχουν στο Πρόγραμμα EU Ambassadors. 

Εμψυχωτές/τριες των εργαστηρίων ήταν οι Νεαροί/ες Πρέσβεις/ειρες της Ε.Ε. του Λυκείου Λευκάρων. Τα παιδιά έθεσαν και διερεύνησαν με βιωματικό τρόπο ερωτήματα, όπως: Οι γυναίκες υφίστανται και σε ποιο βαθμό διακρίσεις σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η εργασία, η πολιτική; Ποια τα βαθύτερα αίτια των έμφυλων διακρίσεων που συντηρούνται μέσα στην ίδια την οικογένεια και τον ιδιωτικό βίο και αποτελούν εμπόδιο στην προώθηση των γυναικών στη δημόσια ζωή; Πώς μπορούν να ανατραπούν οι βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις για τη γυναίκα, ώστε η γυναίκα να αποκτήσει τη θέση που της αρμόζει σε ένα δικαιότερο και δημοκρατικό κόσμο; 

Τα πορίσματα των εργαστηρίων παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια στην οποία απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτα Δημητρίου, και ο Ευρωβουλευτής, κ. Γιώργος Γεωργίου. Εύστοχη υπήρξε και η παρέμβαση της κ. Έλλης Ιωαννίδου, Διευθύντριας Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου, η οποία τόνισε το νευραλγικό ρόλο της παιδείας στην άρση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων σε βάρος της γυναίκας και αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που συντελέστηκαν στην κυπριακή κοινωνία προς μια ισότιμη θέση ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο. Τέλος, ο κ. Ανδρέας Κεττής, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, με την παρέμβασή του συνέβαλε στην  περαιτέρω ενημέρωση των μαθητών/τριών για τις πρόνοιες της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα θέματα ισότητας των φύλων. 

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την οικονομική αρωγή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία στηρίζει, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, τις δράσεις του Περιφερειακού Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων, επιδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις κοινότητες που πλήγηκαν το καλοκαίρι του 2021 από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ορεινή Λάρνακα.