Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων
Mon-Fri – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 24342421, 24342754
Τηλεομοιότυπο: 24342768
Μενού

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

INFO POINT

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ / ΑΡΧΕΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / VIDEO


Πανευρωπαϊκή διάκριση στο Περιφερειακό Λύκειο Λευκάρων

Βραβείο Jan Amos Comenius Prize 

Το Βραβείο Jan Amos Comenius Prize αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το συγκεκριμένο βραβείο δίδεται σε σχολεία που επιτυγχάνουν να ενισχύσουν τις γνώσεις των μαθητών/τριών τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρωτότυπους τρόπους και με την υιοθέτηση καλών πρακτικών. 

Το Λύκειο Λευκάρων διεκδίκησε το βραβείο, παρουσιάζοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις δράσεις που ανέπτυξε η ομάδα των Πρεσβευτών/Πρέσβειρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του σχολείου, για δύο συνεχή χρόνια. Συγκεκριμένα, τα παιδιά, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, που λειτούργησαν ως εμψυχώτριες και συντονίστριες των δράσεων, εργάστηκαν για την υλοποίηση των ακόλουθων στόχων: (α) να γνωρίσουν οι μαθητές/τριες τις συνθήκες δημιουργίας της Ε.Ε., τους σταθμούς στην πορεία της και τους τωρινούς σκοπούς και επιδιώξεις της, (β) να διερευνήσουν τα οφέλη από την ένταξή μας στην Ε.Ε., συνομιλώντας με Ευρωβουλευτές, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημοσιογράφους και απλούς πολίτες και (γ) να αναπτύξουν δράσεις διαφώτισης των συμμαθητών/τριών τους και της ευρύτερης κοινωνίας για τον ρόλο που είναι εφικτό να επιτελέσει η Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός δίκαιου και ειρηνικού κόσμου.

Κατά την πρώτη χρονιά οι δράσεις τους επικεντρώθηκαν στην ενεργή εμπλοκή των συμμετεχόντων σε ένα ταξίδι ανακάλυψης και βίωσης των κοινών ευρωπαϊκών αξιών. Κορυφαία εκδήλωση υπήρξε ο εορτασμός της Ημέρας της Ευρώπης, όπου συμμετείχαν τα παιδιά του Σχολείου, τριάντα μαθητές/τριες του Λυκείου Λιβαδιών Λάρνακας, πολιτειακοί φορείς (π.χ. ο κ. Ανδρέας Κεττής προϊστάμενος του Γραφείου της Ε.Ε. και ο κ. Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, πρώην ευρωβουλευτής), επιθεωρήτριες Μέσης Εκπαίδευσης και απλοί πολίτες. Μέσω της υπόδυσης ρόλων, οι συμμετέχοντες/ουσες βίωσαν τις αντίξοες συνθήκες διαφυγής των προσφύγων από εμπόλεμες χώρες και κατανόησαν τι προνοεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την υποδοχή και εγκατάστασή τους. Γνώρισαν, ακόμη, τις πρόνοιες της Ε.Ε. για την ασφάλεια των κρατών και την πρόληψη της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας. Τέλος, μετείχαν σε προσομοίωση του Ευρωκοινοβουλίου, αντιλήφθηκαν τον τρόπο λειτουργίας και τη βαρύτητα των αποφάσεών του. 

Κατά τη δεύτερη χρονιά, η ομάδα των Πρεσβευτών/Πρέσβειρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης του σχολείου έθεσε ως στόχο της τη διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης στους/στις μαθητές/τριες τους και τους/τις συμπολίτες/ισσες τους και την παρώθησή τους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μάη του 2019. Έτσι, διαμορφώνοντας τον ενεργό Ευρωπαίο Πολίτη παρότρυναν τους/τις μαθητές/τριες τους να μετέχουν σε εθελοντικές δράσεις, οργάνωσαν παιχνίδια που προάγουν τις ευρωπαϊκές αξίες στο Δημοτικό Σχολείο Λευκάρων, αφιέρωσαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο Αξιών που έφτιαξαν στη μνήμη των θυμάτων του τρομοκρατικού κτυπήματος στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Στρασβούργου, το 2018, συμμετείχαν στην πώληση βιβλίων, προσφέροντας χρήματα για την υλοποίηση των στόχων του Ιδρύματος Σοφία για τα παιδιά.

Οι δράσεις των παιδιών περιλάμβαναν, επίσης, τη συγγραφή άρθρων σε ηλεκτρονικές εφημερίδες, συνεντεύξεις στο ραδιόφωνο και τη δημιουργία του ηλεκτρονικού παιχνιδιού EuroBubble, με στόχο τη γνωριμία των παιχτών/τριών με την Ε.Ε., με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο. Παράλληλα, σε Ημερίδα, που οργανώθηκε από το Σχολείο στις 20 Μαρτίου 2019, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας, στη Σκαρίνου, με θέμα «Κύπρος – Ευρώπη: Χθες, σήμερα, αύριο ...», οι συμμετέχοντες/ουσες, πολιτειακοί εκπρόσωποι, εκπρόσωποι του ΥΠΠ, γονείς των παιδιών, εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες παρακολούθησαν με προσοχή και χειροκρότησαν τους/τις μαθητές/τριες, οι οποίοι/ες παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα κατά την έναρξη και λήξη της Ημερίδας, ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων για την Ε.Ε., σύντομη ταινία μικρού μήκους για τη σημασία της ενεργού πολιτότητας και τα πορίσματα μικρής έκτασης έρευνας για τις αντιλήψεις των πολιτών για τον ρόλο και το μέλλον της Ε.Ε. Αναλύοντας τις δράσεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος «This time I am voting», παρώθησαν τους/τις παρευρισκόμενους/ες να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μάη 2019.

Επιπρόσθετα, κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία του Λυκείου Λευκάρων και του Λυκείου Aγίου Γεωργίου, σε συνεργασία με τα Λύκεια Λιβαδιών, Αρχ. Μακαρίου Γ΄ και την Τεχνική Σχολή Λάρνακας, συμμετείχαν ενεργά σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στις 7 Απριλίου 2019, στην Πλατεία Ευρώπης, στη Λάρνακα. Σκοπός της υπήρξε η συνεργασία όλων των σχολείων με τους Δήμους Λάρνακας, Λιβαδιών, Λευκάρων και Αθηένου για την ευαισθητοποίηση και παρότρυνση των πολιτών της πόλης και επαρχίας Λάρνακας, να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Συνδιοργανωτές ήταν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Europe Direct Λάρνακας.

Η δράση είχε εορταστικό χαρακτήρα. Περιλάμβανε περίπτερα στα οποία μαθητές/τριες παρουσίασαν τις δράσεις τους και ενημέρωσαν τους πολίτες για την Ε.Ε. και τη σημασία της για τον κάθε ευρωπαίο πολίτη. Επιπρόσθετα, μαθητές/τριες ενέγραψαν πολίτες στην πλατφόρμα «This time I’m voting». Η εκδήλωση περιλάμβανε: live link από τον ραδιοσταθμό Love fm, καλλιτεχνικό μέρος από τους μαθητές και τις μαθήτριες και των πέντε σχολείων και προβολές σχετικές με το θέμα. Περίπτερα, επίσης, προσέφεραν στους πολίτες εδέσματα και ποτά (φτιαγμένα από τους μαθητές της Τεχνικής Σχολής).

Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε την πρόταση του Λυκείου Λευκάρων για το εύρος και την πρωτοτυπία των δράσεων, για την ενεργή βιωματική εμπλοκή των παιδιών και την ευρύτητα της διάχυσης των δραστηριοτήτων τους σε γονείς και στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Επισήμανε, επίσης, την ανάδειξη των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών, όπως της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ενεργού πολιτότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, με τρόπο βιωματικό.