Traditional Crafts and Artisans
Αναζητώντας το Λευκαρίτικο Κέντημα
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+
Το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων συμμετέχει από τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ στο πλαίσιο της Δράσης «Στρατηγική Σύμπραξη στα πλαίσια της Σχολικής Εκπαίδευσης» (KA229), η οποία αποσκοπεί στην ανταλλαγή ιδεών, πρακτικών και μεθόδων μεταξύ των ευρωπαϊκών σχολείων. Το Σχολείο μας έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά σχολεία:
- Johannesskolan - Malmö, Σουηδία
- Agrupamento de Escolas D. Dinis - Santo Tirso, Πορτογαλία
- 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Κάτω Αχαΐας – Κάτω Αχαΐα, Ελλάδα
- ICS Cruillas – Παλέρμο, Ιταλία
Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Traditional Crafts and Artisans” και θεματικός πυρήνας των δράσεων είναι η ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς της κάθε χώρας, που σχετίζεται με τη χειροτεχνία και τις παραδοσιακές τέχνες. Το Σχολείο μας μελετάει την ιστορία του Λευκαρίτικου κεντήματος, εστιάζοντας τόσο στις πολιτιστικές όσο και τις οικονομικές παραμέτρους. Οι δράσεις επικεντρώνονται στην ανάδειξη της ιστορίας του Λευκαρίτικου Κεντήματος, στους μύθους και τις παραδόσεις που δημιουργήθηκαν γύρω από αυτό, στα πρόσωπα που συνέβαλαν, ώστε να διαδοθεί και να καταστεί το Λευκαρίτικο Κέντημα ένα σημαντικό προϊόν για την παράδοση και την ιστορία της Ορεινής Λάρνακας αλλά κι ολόκληρης της Κύπρου. Δίνεται επίσης έμφαση στα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, στα μοτίβα που παρουσιάζονται, στον τρόπο που αυτά διαμορφώνονται από περιοχή σε περιοχή και πώς μεταβάλλονται στον χρόνο. Τέλος, επιδιώκονται επαφές με ενεργές κεντήτριες στις μέρες μας και διοργανώνονται εργαστήρια, στα οποία οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην τεχνική του Λευκαρίτικου, να κεντήσουν και να παραγάγουν άλλες μορφές τέχνης αντλώντας ιδέες κι έμπνευση από το Λευκαρίτικο (φωτογραφία, ζωγραφική, κεραμική, βίντεο).
Οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι καταπιάνονται με αντίστοιχα αντικείμενα, που αποτελούν σημαντικές μορφές παραδοσιακής τέχνης στη χώρα τους: η Σουηδία με την ξυλογλυπτική, η Πορτογαλία με την υφαντική, η Ελλάδα με την κατασκευή και την επιδιόρθωση μικρών αλιευτικών σκαφών και διχτυών ψαρέματος και η Ιταλία με την κεραμική τέχνη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεργασία με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στη μελέτη και τη διάδοση των παραδοσιακών τεχνών. Τέτοιοι οργανισμοί στην Κύπρο είναι το Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, το Τοπικό Εθνολογικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοϊας στα Λεύκαρα, Το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη στη Λάρνακα και η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας. Περιλαμβάνει επίσης μελέτες, εργαστήρια, συναντήσεις, συνεντεύξεις και δια ζώσης επαφές, τόσο στην Κύπρο όσο και στις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος σχολικού έτους το σχολείο μας συμμετείχε στις εκπαιδευτικές και πολιτιστιικές δραστηριότητες που οργάνωσε το σχολείο ICS Cruillas, στο Παλέρμο της Σικελίας, στην Ιταλία. Τα παιδιά που συμμετείχαν από το σχολείο μας απέκτησαν γνώσεις για την κεραμική, έπλασαν και διακόσμησαν τα δικά τους κεραμικά ποτήρια, γνώρισαν τεχνίτες της αγγειοπλαστικής και συνομίλησαν με καταξιωμένους καλλιτέχνες της κεραμικής τέχνης. Παράλληλα επισκέφθηκαν σημαντικά ιστορικά μνημεία και δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα. Πάνω απ' όλα όμως, ήρθαν σε επαφή με συνομήλικα παιδιά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έκαναν καινούργιες φιλίες κι έζησαν δυνατές κι αξέχαστες στιγμές.
Η φετινή χρονιά, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και για την ομάδα Erasmus+ του σχολείου μας, καθώς κληθήκαμε να διοργανώνουμε τη φιλοξενία των εταίρων και να προγραμματίσουμε δραστηριότητες για την προβολή του λευκαρίτικου κεντήματος, της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Το Περιφερειακό Γυμνάσιο και Λύκειο Λευκάρων υποδέχτηκε τις αποστολές της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, οι οποίες αποτελούνταν από 20 μαθητές και μαθήτριες και 9 καθηγητές και καθηγήτριες. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εργαστήρι λευκαρίτικου κεντήματος στο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων από την κ. Μαργαρίτα Χαραλάμπους, να γευματίσουν στο σχολείο μας δοκιμάζοντας παραδοσιακά φαγητά και εδέσματα και να γνωρίσουν τα Πάνω Λεύκαρα συμμετέχοντας στο κυνήγι θησαυρού στο χωριό. Το πρόγραμμα περιλάμβανε, επίσης, εργαστήριο στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, παιχνίδι kahoot στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, εκδρομή στο Μοναστήρι του Μαχαιρά και το χριστουγεννιάτικο χωριό Φικάρδου, γυμναστική, απόγευμα φιλοξενίας στις οικογένειες των παιδιών του σχολείου μας κι άλλες δραστηριότητες. Όλες οι πιο πάνω δράσεις στόχευαν να προβάλουν το λευκαρίτικο κέντημα, σημαντική άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, να γνωρίσουν οι εταίροι τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της Κύπρου και να ενθαρρύνουν την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την τελευταία κινητικότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μάλμο της Σουηδίας τον Μάιο του 2023 και το σχολείο μας θα εκπροσωπηθεί από ομάδα μαθητριών.
Το λογότυπο του προγράμματος φιλοτεχνημένο από τη Sofia Grimaldi, μαθήτρια της Ιταλίας.