04.10.2022 & 02.05.2023
Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήρι
«Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής»
Στις 4 Οκτωβρίου 2022 στο σχολείο μας πραγματοποιήθηκε Βιωματικό Ποιητικό Εργαστήριο με τίτλο «Μια χαραμάδα στο κλειστό παράθυρο, να γίνει δύναμη ζωής» υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κ. Χρυσούλας Αλεξάνδρου, Επιθεωρήτριας Φιλολογικών Μαθημάτων και Ποιήτριας και το παρακολούθησε μερίδα μαθητών του λυκείου.
Τα εργαστήριο αυτό αποτέλεσε μια καινοτόμο μαθησιακή μέθοδο δημιουργικής γραφής, η οποία λειτούργησε διαθεματικά και είναι συνυφασμένη με τη φιλοσοφία και την υλοποίηση των ευρύτερων στόχων της Εκπαίδευσης. Τα παιδιά δραστηριοποιήθηκαν και απελευθερώθηκαν με δεδομένο ότι η ποίηση συνιστά έναν ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης του συγκεκριμένου και του αφηρημένου, θεατού και αθέατου, ορίζει το συναίσθημα, λυτρώνει, παρηγορεί, εξυψώνει, ευχαριστεί, ομορφαίνει, ενώ παράλληλα παιδαγωγεί.
Η ενασχόληση των παιδιών με την ποίηση και γενικότερα με την τέχνη, τους έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουν γύρω τους, να δεχθούν ερεθίσματα, να δημιουργήσουν μια υγιή σχέση με ό,τι τους περιβάλλει, να εξωτερικεύσουν όλα όσα ενυπάρχουν μέσα τους, να καλλιεργήσουν την κριτική και αφαιρετική σκέψη, το αισθητικό κριτήριο, τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους και εντέλει να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.
Ακολούθως οι νεαροί/ές μουσικοί μας μελοποίησαν το ποίημα που δημιουργήθηκε από τους/τις ποιητές/τριες στο βιωματικό εργαστήρι και το ηχογράφησαν στο μουσικό στούντιο του Λανίτειου Λυκείου. Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία μικρού βίντεο (video clip) το οποίο μας μετέφερε μοναδικές εικόνες από το σχολείο μας και από το χωριό Λεύκαρα.
Τέλος στις 2 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καλλιτεχνική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο των Λευκάρων με τίτλο «Συνομιλώντας με τον χρόνο» όπου παρουσιάστηκαν τα μελοποιημένα ποιήματα από διάφορα σχολεία της Κύπρου.
Στο Βιωματικό Εργαστήρι συμμετείχαν οι μαθητές/τριες:
Παρασκευά Μιχαήλ Άγγελος – Ε1
Λαού Νεοκλής, Μιχαήλ Ιωάννα, Νικολάου Σταυριάνα, Ποιηταρίδης Πάρης, Πολυκάρκου Ολυμπιάδα, Χριστοδούλου Χριστόδουλος – Ε2
Ανδρέου Χρυστάλλα, Αυξεντίου Αυξεντία, Γαβριήλ Φλωρεντία, Θεοδώρου Χριστίνα, Καβαλιέρου Μαριάννα, Μουλιστάνου Δέσποινα – Ε3
Γαβριήλ Ευγενία, Κάννα Μαρία και Νικολάου Μυριάνθη – ΣΤ1
Υπεύθυνες καθηγήτριες: Χριστιάνα Χρήστου, Μουσικός &
Αρετή Λοΐζου, Φιλόλογος
Οδηγώ
Πλησιάζω
Η μηχανή του χρόνου σημαδεύει στιγμές
Μορφές, θόρυβοι,
εικόνες και σκιές γύρω τριγύρω.
Η γιαγιά κεντά στον αργαλειό
τη ζωή της ολόκληρη.
Της γειτονιάς οι άντρες
χτυπούν τους καημούς στα ζάρια.
Το αγόρι στη γωνιά
χαϊδεύει του κοριτσιού το μάγουλο.
Στα ασβεστωμένα τα σοκάκια
τα παιδιά ψιθύριζαν
και κρύβονταν ανέμελα.
Λευκός καμβάς
η Ελλάδα τότε